Az olcsó korrektúra jó korrektúra?

Abban, aki igényes írott munkájára – legyen az blog, könyv, szakdolgozat vagy akár egy teljes honlap –, előbb-utóbb felmerül, hogy szüksége lehet egy lektorra, korrektorra, hogy kifogástalan legyen a szöveg, amelyet mások elé szeretne tárni.

Mi alapján érdemes korrektort választani? A legfőbb faktor szinte mindenkinek az ár. Mennyibe kerül egy karaktert elolvasni? Ha körülnézünk, a skála igen széles. A különböző szolgáltatók egészen eltérő árakon dolgoznak, néhányan a szöveg minőségétől teszik függővé áraikat. Ez valahol érthető, hiszen a jobb minőségű szöveggel gyorsabban lehet haladni. Azonban ez bizonytalanná teszi a megrendelőt, a munka végeztével vajon mennyire vastagon fog majd a ceruza. Hasonlóan nehezen kalkulálható az órabérben végzett munka. Ez a bizonytalanság egyik félnek sem jó.

Az sem mindegy, hogy adott árért mi kerül javításra és mi nem. Csak a helyesírási hibák? Stilisztikai hibák is? Aki elolvassa a szöveget, az értelmezi-e egyúttal vagy csak helyesírási hibákra vadászik? Emiatt nagy különbség lehet a szöveggondozók között és tűnhet úgy, hogy egyes szolgáltatók olcsóbbak, mások drágábbak. De vajon teljes körű javítást végeznek-e? Elégedettek leszünk-e az eredménnyel?

Az átnézzük.hu oldalon azt az elvet követjük, hogy új és visszatérő megrendelőinknek mind a hosszabb, mind a rövidebb szövegek esetén olyan szinten tartsuk árainkat, ami mindig mindkét félnek megéri. Tesztelje le: